Pirkko Aro 1923–2012 in Memoriam – Päivähoidon pioneeri poissa

Ajankohtaista

Risto Kolanen & Irma Marttila, Stadin Ruusu 4/2012

Kansanedustajana Helsingistä vuosina 1966–1979 toiminut Pirkko Aro kuoli 9.11.2012 pitkän sairauden uuvuttamana rauhallisesti Laakson sairaalassa. Hän olisi täyttänyt ensi vuonna 90 vuotta. Pirkko kuoli Aro teki monipuolisen työuransa lehtien toimittajana ja avustajana, televisiossa ja eduskunnasta pois jäätyään Kansalaisopiston opettajana ja rehtorina.

Vihdissä syntynyt Pirkko aro valmistui filosofian maisteriksi v. 1946 ja teki lehtiuran Viuhka-lehden toimitussihteerinä 1947, Elokuva-Aitan ja kaunis Koti – lehden toimitussihteerinä 1947–51, Yleisradion freelance-toimittajana 1951–1967, Uuden Kuvalehden toimittajana 1952–54, Tesvision freetoimittajana 1955–58, Arabia-Nuutajärven tiedotuspäällikkönä 1955–61, MTV:n freetoimittajana 1958–65, Villayhtymän tiedotuspäällikkönä 1961–62, Raision tehtaiden tiedotuspäällikkönä 1962–65.

Televisioajan naispoliitikko

Aro teki myös useita kirjoja, joista aikanaan luetuin taisi olla ”Eipäs vaieta seurakunnassa” (1970). Hän tuli politiikkaan Vapaamielisten liiton riveissä, jatkoi Liberaalisen kansanpuolueen eduskuntaryhmän johdossa ja vuodesta 1973 SDP:n ryhmässä. Helsingin kaupunginvaltuustossa Aro vaikutti 1965–1973, josta ajasta hän oli kaupungin Elintarvikekeskuksen lautakunnan puheenjohtajana 1965–1971.

Pirkko Aro oli Hertta Kuusisen ja muutaman sos.dem. kansanedustajan rinnalla ensimmäisiä näkyviin tehtäviin päässeitä naispoliitikkoja, joka löi läpi uuden välineen, television kautta. Hän oli mm. lasten päivähoitokomitean puheenjohtaja 1970–72 aikana, jolloin pohjoismainen hyvinvointiuudistus tuli meillä suunnitelmasta käytäntöön.

Aro oli kansainvälisen naisten vuoden komitean puheenjohtaja 1974–75. Vuosina 1977–82 Aro johti Kansalalais- ja työväenopistojen liittoa, ja sai virikkeen aikuiskoulutusta laajentaneen lain valmistelun yhteydessä hankkia rehtorin pätevyyden, jota hän harjoitti Kankaanpään opistossa.

Aron pojat astuivat vasemmalle, äiti seurasi perässä. kansainvälisissä au-tehtävissä vaikuttanut Pekka Aro kuoli epidemiatautiin 2000-luvun alkupuolella. Neljän lapsen isä oli kirjailija Olli Aro.

Henkilökohtaisia muistumia

Irma Marttila muistaa suurella lämmöllä Helsingin Sos.dem. Naisyhdistyksen aktiivista toimijaa, veteraanikansanedustaja.

– Hän oli ihana ihminen, ystävä ja oppiäitini. Pirkko Aro perehdytti minut Naisyhdistyksen historiaan ja toimintaan aloittaessani yhdistyksen puheenjohtajana. Pirkko oli mukana johtokunnassa neuvomassa ja tukemassa niin aatteellisissa kuin käytännön asioissakin. Siitä olen todella kiitollinen.

Risto Kolanen muistaa Pirkon kerran huomauttaneen, että Stadin Ruusussa on liikaa painovirheitä.

– Kysyin Pirkolta, tulisiko hän oikolukutalkoisiin piiritoimistolle, kun seuraava lehti tehdään. Yli 80-vuotias Pirkko tuli ja oikoluki leiskoja ammattitaidolla. vasta myöhemmin sain tietää hänen valtavan lehti- ja media-alan kokemuksensa, mikä vähän nolotti.

Pirkko Aro korosti aina yhteisvastuullisuutta, rauhanaatetta ja tasa-arvon edistämistä. Puheessaan 28.4.2005 Naisyhdistyksen 85-vuotisjuhlissa Pirkko mainitsi:

”Nämä perusperiaatteet, jotka aikanaan virittivät Helsingin Sos.dem. Naisyhdistyksen perustamisen antavat jatkuvasti uutta sisältöä järjestön toimintaan sitä mukaa kuin uudet yhteiskunnalliset ongelmat odottavat vastaajia”.

Pirkko Aro haudataan ensi lauantaina 8.12. Kallion kirkossa.

Kiitollisena helsinkiläisten sosialidemokraattisten tovereiden ja ystävien puolesta

Pirkon elämäntyötä muistaen

Risto Kolanen Irma Marttila
Helsingin Sosialidemokraatit pj Helsingin Sos.dem. Naisyhdistys pj
(Muistokirjoitus ilmestyy Stadin Ruusussa tällä viikolla. Tässä se julkaistaan hieman pidempänä väliotsikkojen kera)