Luonto kuuluu kaupunkiin

Ajankohtaista

Korona-aika nosti lähiluonnon merkityksen esiin uudella tavalla. Keskustan puistojen ja lähiöiden metsien lenkkipolut täyttyivät ennenäkemättömällä määrällä ulkoilijoista. Luonto on ollut monelle etätöiden ja epävarmuuden keskellä tärkeä ja turvallinen henkireikä.

Lähiluonto on myös kaupunkilaisten yhdenvertaisuuskysymys. Luonnossa liikkuminen on ilmainen ja terveellinen harrastus, ja sitä haluamme puolustaa. Luonnosta pitää pystyä nauttimaan myös esteettömästi.

Helsinkiläiset tarvitsevat riittävät luonto- ja virkistysalueet lähellä kotiovea. Päättymässä olevalla valtuustokaudella SDP:n vaikutuksella tehtiin päätös säilyttää Meri-Rastilan rantametsä rakentamisen sijaan virkistyskäytössä. Päätös oli merkittävä etappi kaupunkiluonnon suojelemisessa. Vastaavia tapauksia haluamme nähdä lisää.

Kaupunkilaiset nauttivat luonnosta monin eri tavoin – piknikillä puistossa, kalastamassa Lauttasaaren sillalla tai retkeilemällä Uutelassa. Helsinkiläiset kaipaavat luontoa myös ydinkeskustassa, jossa kaupunkiluonto näyttäytyy urbaaneina kaupunkipuistoina, kukkaistutuksina toreilla ja vanhoina tammina katujen varsilla. 

Suomen pääkaupunki – Itämeren helmeksi kutsuttu Helsinki  – on upea merellinen kaupunki. Retkeilymahdollisuuksia saaristoon voidaan luonnon kantokyky huomioiden avata lisää. Meren äärelle pääsy on mahdollistettava kaikille kaupunkilaisille. Tämän takia rantoja ei pidä rakentaa täyteen. 

SDP:lle luontoalueiden säilyttäminen on kaupunkisuunnittelun keskeinen tavoite, kuten myös palveluiden takaaminen kaupungin asukkaille. Ville Jalovaara, kaupunginvaltuutettu
Taru Reinikainen, SDP Helsingin piirihallituksen jäsen