VAALILAUTAKUNTAAN 2025 – VAPAAT PAIKAT
Vaalilautakunnassa on vielä joitakin vapaita paikkoja.
Kuntavaalien vaalipäivä on 13.4.2025 ja ennakkoäänestys 2.−8.4.2025. Helsinki ei ole hyvinvointialue ja tämän vuoksi aluevaaleja ei toimiteta Helsingissä. Aluevaaleissa muiden kuntien äänioikeutetut voivat äänestää Helsingissä laitosäänestyksessä ja yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa.
Jäsenen ja varajäsenen tehtävällä ei käytännössä ole eroa. Vaalilautakunta on päätösvaltainen kolmijäsenisenä. Käytännön työssä tehtävän vuorottelun vuoksi sekä varsinaiset että varajäsenet osallistuvat lautakunnan työhön. Kaikkien luottamustehtävään nimettyjen on oltava käytettävissä vaalipäivänä. Vaalilautakunnan tehtäviin kuuluu alustava ääntenlaskenta, joka suoritetaan äänestyshuoneiston sulkeuduttua. Kaikkien vaalilautakuntaan valittujen tulee osallistua ääntenlaskentaan.
Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä tai vara-jäsenenä. Ehdokkaana olevan läheinen (puoliso, sisarus, vanhempi tai lapsi) voi toimia vaalilautakunnassa, mutta hän ei saa toimia äänestäjän valitsemana vaaliavustajana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.
Vaalikelpoinen Helsingissä vaalilautakuntaan ja -toimikuntaan on jokainen, jonka kotikunta on Helsinki ja jolla on äänioikeus kuntavaaleissa.
PALKKIO: jäsen ja varajäsen 260 euroa.
Palkkioon sisältyy korvaus vaaleihin liittyvästä valmistelutyöstä, vaalimateriaalien kuljetuksesta ja vähäisestä oman matkapuhelimen käytöstä. Vaalilautakuntien palkkioon sisältyy myös korvaus vaalipäivänä vaalitoimituksen päätyttyä suoritettavasta laskentatyöstä.
Kaikki Helsingin äänestyspaikat löytyy täältä.
Lukuohje: ensimmäisenä tulee vaalilautakunta (esim. 5C), jonka alueen löydät kartalta täältä. Seuraavaksi mainitaan onko kyseessä jäsenen vai varajäsenen paikka (paikoilla ei ole eroa). Kolmanneksi tulee puolue ja lopuksi sukupuoli. Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain mukaan kunnallisissa toi-mielimissä tulee olla 40 % sekä naisia että miehiä, mikä tulee ottaa huomioon henkilöitä nimettäessä.