Suomi puolustaa EU:n parlamentarismia

Ajankohtaista

Risto Kolanen, Lauttasaari –lehti 24.1.2013

Pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja vieraili saarella puhumassa “Suomalaisen ja eurooppalaisen demokratian kriisistä” ravintola Casa Maressa Lauttasaaren demareiden avoimessa yleisötilaisuudessa. Tallberg-kabinetti täyttyi vilkkaaseen keskusteluun puhjenneesta yleisöstä.

Tuomioja ihmetteli sitä, että EU:n kriisikokousten alla päätöksentekijät eivät tiedä, mitä unionia hallitsevat maat, Saksa ja Ranska ovat sopineet. Jopa EU-komissio ohitetaan.

Hän kiitti sitä, että Suomi on ainoita jäsenmaita, joka yrittää pitää kiinni EU-parlamentarismista. Eduskunnan suuri valiokunta saa tarvitsemansa informaation. Tuomiojalla on siitä kokemusta molemmista päistä. Hän loi suuren valiokunnan puheenjohtajana 1996–99 tiukan parlamentaarisen kuulemislinjan ja jatkoi sitä puheenjohtajana 2007–2011. Siinä välissä 2000–2007 ja uudelleen kesästä 2011 Tuomioja on ollut ulkoministerinä eli selittelevällä puolella.

Tuomiojan mielestä EU-parlamentti pitäisi valita kansallisista parlamenteista, kuten oli ennen vuotta 1979 ensimmäisiä EU-vaaleja, eikä suorilla vaaleilla, jotka eivät toistaiseksi ole ihmisiä suuresti kiinnostaneet.

Kysymykseeni Euroopan keskuspankin laajemmista toimintamahdollisuuksista nykyisessä euroalueen velkakriisissä luotottaa kriisimaita, Tuomioja vastasi kannattavansa järjestelmää, joka tekee mahdolliseksi järkevän suhdannepolitiikan. Liian tiukka talouspakti voi estää sen. Suunnitelmat eivät auta nykykriisiin: – Oli hyvä, että Eurooppa-neuvosto kieltäytyi antamasta valmisteluvaltakirjaa enimmälle osalle niistä esityksistä, jotka kulkivat otsikon “suunnitelma tiiviin ja aidon talous- ja rahaliiton luomiseksi” alla.

Tuomioja harmitteli sitä, että vaikka nykyhallituksessa kymmenen ministeriä 19 kokonaisuudessa kannatti Suomen liittymistä varainsiirtoveron käyttöönottoa valmistelevien EU-maiden joukkoon, vastaava EU-ministerivaliokunta päätyi toiseen lopputulokseen. – Selvää on, että valmistelu EU:ssa etenee ja että Suomi voi ja sen tulee kenties piankin harkita kantaansa uudelleen.

Risto Kolanen

Lauttasaari –lehdelle 24.1.2013 uutisseloste ulkoministerin puheesta