Stadin EU-vaalikentiltä 3 – Uskooko Venäjä järkipuhetta?

Ajankohtaista

Kiinnostava keskustelu käytiin eduskunnan kansalaisinfossa torstaina Venäjästä, Ukrainasta ja Euroopan unionista kahden toimittajan välillä. Ehdokas Timo Harakka sai vieraakseen vuosina 1996–2009 Euroopan parlamentin jäsenenä toimineen Venäjän tuntijan Reino Paasilinnan.

Hän tuli Helsingin vaalikentälle ensimmäisen kerran, ja paikalla oli paljon vanhemman valtiomiehen tukijoita.

Entä jos oppi Venäjällä vaihtuu?

Timo Harakka painotti, että EU:n yhteinen ulkopolitiikka on toiminut tähän asti. Nokian renkaiden toimitusjohtaja Kim Gran varoitti lähtemästä Pietarista. Venäläisten elintaso on vain kolmasosa suomalaisesta.

– Nyt testataan oppia käytännössä talouspakotteiden uhalla. Jos oletamme, että Venäjä on järkiperäinen toimija, se taipuu. Mutta entä, jos se onkin irrationaalinen toimija? Suurvaltafantasia on ainoa, mikä on jäljellä.

Vanhoillisuus tuli takaisin

Reino Paasilinna näkee, että Venäjä on muuttanut aiemman oppinsa ja Medvedevin presidenttiajan uudenaikaistumispyrkimyksensä länteen.

 – Tilalle on Putinin toisella kaudella tullut uusvanha tuttu piirre: oman vahvuuden osoittaminen. Itä- ja Etelä-Ukraina ovat rutiköyhiä alueita, joihin kyllä ruplia saa menemään.

Venäläiset ihmiset eivät saa riittävän todenmukaista kuvaa maailmasta omien tiedotusvälineidensä kautta. Pienet radiokanavat ovat vapaampia, mutta kuusi televisiokanavaa paahtaa yhtä totuutta.

Kaasuputkeen käsillä kiinni

Venäjällä on raaka-ainevaroja, asevarustelua, mutta vanhentunutta konekantaa kauppatavaraksi. Se rakentuu 500 kaupungin blokkeihin, joissa yksi tehdas määrittää kaupungin ja ihmisten kohtalon.

– Maata riittää, vaikka rullalle taipuisi. Kauppaa, koneita ja kulttuuria Suomen kannattaa käydä itäsuhteissa, joissa meillä on perinne, emeritusedustaja suosittaa.

Euroopan ja Venäjän energiayhteistyöhön ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin meille Paasilinna silti uskoo.

– ”Kun kaasuputken toisessa päässä on venäläinen, toisessa saksalainen käsi, niin kyllä suomalaistenkin täytyy uskaltaa siihen tarttua!”

”Aina Käpylästä yksi meppi pitää olla”

Käpylän hymyilevä kaksikko on aika samaa mieltä Ukraina-kriisistä. Molemmat keskustelijat kiittivät ulkoministeri Erkki Tuomiojan pyrkimystä vaikuttaa EU:n sisällä sen Venäjä-linjauksiin. He asuvat kilometrin säteellä Helsingin Käpylässä.

– Aina Käpylästä yksi meppi pitää olla, tukijoukoissa uskotaan.

Risto Kolanen

Kirjoittaja raportoi lehdelle Helsingin EU-vaalikentiltä

(Uutisseloste ilmestyi lyhennettynä ja ilman väliotsikoita Demokraatissa 16.5.2014 kolmantena osana kirjoittajan vaalikenttien sarja-selosteita lehdelle)