Stadin EU-vaalikentiltä 2: Kaikista ei tule globalisaation voittajia

Ajankohtaista

Presidentti Tarja Halonen puhui globalisaationhallinnasta iltapäivätapahtumaksi aika hyvin istutetussa Paasitornin Siltasaari-salissa. Hän korosti syrjimättömyyden ja väkivallattomuuden periaatteita erilaisiin, toisenlaisiin ihmisiin suhtautumisessa. Itseään Halonen kuvasi ”YK-idealistiksi”.

Miapetra Kumpula-Natri lopetti oman kommenttinsa siihen, että hän on varmaan sitten ”EU-idealisti”. Arvokeskustelussa hän kiitti demareiden yhteistä aktiivisuutta veroparatiisien kitkemissä ja niiden vaikutusvallan vähentämistä julkisen sektorin, kuntien ja valtio tekemiseen.

Timo Harakka sanoi, että ne 80 maailman rikkainta, jotka omistavat yhteensä yhtä paljon kuin maailman 3 miljardia köyhintä ihmistä, olisivat mahtuneet tähän saliin. Sen sijaan, että vaalikentillä ”mitä Suomi saa”?, on kysyttävä mitä voimme tarjota tilalle EU:lle ja mitä EU antaa maailmalle?

Hän lainasi yritysjohtajaa, jonka mukaan ”EU voisi määrätä rajoilleen hiilitullin”. Paperitehtaan äärellä Aänekoskella syntynyt ihminen kiitti onnenkantamoista, joka vei hänet peruskouluun ja nykyiselle työuralleen.

Thomas Wallgren puhui vastuun jakamattomuudesta, paikallisesta toiminnasta koko maailmaan. EU-vaaleissa valitaan kolmen hegemonia välillä: oikeiston markkinalinjan, populistisen vastareaktion ja sosiaalisen vastuun välillä. Hänen ruotsinkielinen tunnuksensa kuuluu: ”Mera Norden, mindre EU”, enemmän Pohjolaa, vähemmän unionia. Tulevaisuuden unioni voisi olla hajakeskitetympi.

STTK:n johdon neuvonantaja Mikko Mäenpää puhui tapahtumassa EU:n paremman läpinäkyvyyden puolesta.

Tilaisuuden järjestivät Eurooppademarit – Tähti, Helsingin sos.dem. Kilta ja TSL-Helsinki.

Risto Kolanen

Kirjoittaja raportoi lehdelle Helsingin EU-vaalikentiltä

(Uutisseloste julkaistiin uudella pääotsakkeella ”EU-idealisti kohtasi YK-idealistin” Demokraatissa 9.5.2014)