Helsingin kaupungin talousarvioneuvotteluissa on löydetty sopu kaupungin vuoden 2025 budjetista valtuuston enemmistön kesken. SDP:n valtuustoryhmä on tyytyväinen saavutettuun sopuun. Valtuustoryhmän tavoitteena oli näissäkin neuvotteluissa huolehtia kaikista Helsingin asukkaista tasa-arvoisesti.
Terveyskeskusmaksuja ei tule ja hoitotakuu toteutuu 14 päivänä
– Yhtenä isoimpana onnistumisena pidän sitä, että neuvotteluissa linjattiin 14 päivän hoitotakuusta Helsingissä. Orpon hallituksella on tahtotila romuttaa koko hoitotakuu ja pitkittää sitä jopa 3 kuukauteen. Päätimme neuvotteluissa, että Helsingissä hoitajan vastaanotolle tulee päästä kahden viikon sisään, sanoo SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.
SDP:n pitkän työn tuloksena terveyskeskusmaksuista luovuttiin aikanaan vuonna 2013. Terveyskeskusmaksujen vastustaminen oli tänäkin vuonna keskeinen tavoite. SDP:n valtuustoryhmä puolusti neuvotteluissa sitä, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus saada terveyspalveluja. Tästä syystä tavoitteena oli, ettei Helsingissä oteta käyttöön terveyskeskusmaksuja vuonna 2025. Tämä tavoite toteutui, eikä Helsingissä oteta käyttöön terveyskeskusmaksua ensi vuonna.
Palkka- ja pitovoimaohjelmalle 5 miljoonan määräraha
SDP on pitänyt tärkeänä Helsingin kaupungin omaa palkka- ja pitovoimaohjelmaa.
– Olemme tyytyväisiä siihen, että saimme neuvoteltua palkkaohjelman jatkumisen, koska pormestarin talousarvioesityksessä ei ollut varattu tähän ollenkaan määrärahoja. Kaupungin yksi suurimpia haasteita on tulevina vuosina riittävän työvoiman varmistaminen ja siksi myös palkkauksen on oltava kohdillaan, jotta olemme houkutteleva työnantaja, Heinäluoma painottaa.
Alueiden välistä eriarvoistumista torjutaan
Helsingin alueellisen eriytymisen torjuminen on yksi kaupungin keskeisimmistä tehtävistä tulevina vuosina. Tämä tapahtuu vaikuttavimmin niin, ettei asuinalueita päästetä eriarvoistumaan vaan kaikki alueet pidetään viihtyisinä. Jokaisen alueen asukkaiden käytössä pitää olla toimivat ja laadukkaat palvelut.
SDP:n työ koulutuksellisen tasa-arvon eteen jatkuu
Helsingin tulee jatkossa panostaa yhä enemmän siihen, että jokainen päiväkoti ja koulu on hyvä ja laadukas. Kaupungin tulee myös tukea jokaisen lapsen ja nuoren oikeutta oppimiseen heidän taustoistaan riippumatta. Orpon hallituksen tekemät koulutusleikkaukset tulevat vaikuttamaan lähivuosina Helsingissä kasvatukseen ja koulutukseen.
– Meille oli erityisen tärkeää saada rahoitusta siihen, että saamme jatkettua sitä hyvää työtä, jota olemme tehneet lasten ja nuorten välisen koulutuksellisen yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Työn jatkamiseen tarvittiin lisäpanostusta tarveperustaiseen rahoitukseen ja sen saimme. Tämän rahoituksen avulla saamme vahvistettua päiväkodeissa, kouluissa ja toisella asteella esimerkiksi monikielisten ohjaajien, erityisopettajien, koulunuoriso-ohjaajien, kouluvalmentajien sekä arkiohjaajien palkkaamista, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Johanna Laisaari.
Toisen asteen koulutukseen vaaditaan tulevaisuudessa panostuksia. Orpon hallituksen leikkaukset ovat iskeneet tärkeään ammatilliseen koulutukseen.
– Orpon hallituksen tekemiä ammatilliseen koulutukseen tehtyjä leikkauksia emme saaneet kokonaisuudessaan torjuttua. Toisen asteen oppivelvollisilla on kaksi hyvää vaihtoehtoa: lukio ja ammatillinen koulutus. Molemmilla pitäisi olla riittävät resurssit, jotta ne pysyvät laadukkaina vaihtoehtoina nuorille, Laisaari jatkaa.
Kasvanutta lapsiperheköyhyyttä torjutaan ja harrastusmahdollisuuksia turvataan
Orpon hallituksen sosiaaliturvan leikkauksien yhteisvaikutukset kohdistuvat sekä pienituloisiin ihmisiin että lapsiperheisiin. Nämä leikkaukset ovat lisänneet lapsiperheköyhyyttä Helsingissä.
SDP:n valtuustoryhmän yhtenä punaisena lankana neuvotteluissa oli huolehtia laaja-alaisesti juuri niistä tavoitteista, joilla näitä leikkausten vaikutuksia voidaan torjua iskuja Helsingissä, SDP:n apulaispormestari Laisaari painottaa.
Myös pienituloisten lapsiperheiden tilannetta parantavat heidän vanhempiinsa kohdistuvat tuet sekä maksuttomat palvelut; ne jättävät perheen käyttöön hieman enemmän rahaa. Suoraan lapsiin ja nuoriin kohdistuvana toimenpiteenä voidaan mainita harrastaminen, johon kaikilla lapsilla ja nuorilla tulee olla mahdollisuus.
Puolueet päättivät, että harrastamisen Suomen mallin rahoitusta vahvistetaan. Harrastamisen Suomen malli mahdollistaa sen, että jokaisella lapsella olisi yksi maksuton harrastus Helsingissä.
Tavoitteena oikeudenmukaisemmat budjettineuvottelut SDP:n johdolla
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyy valtuustossa keskiviikkona 27.11. kaupungin ensi vuoden talousarvion.
– Jos SDP olisi pormestaripuolue, me muuttaisimme koko budjettiprosessin rakennetta. Me emme hyväksy sitä, että kaupungin omat raamit aiheuttavat jatkuvaa alibudjetointia esimerkiksi lakisääteisellä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla, toteaa SDP Helsingin ensi kevään kuntavaalien pormestariehdokas Eveliina Heinäluoma.
Osana budjettisopua kirjattiin myös päätös pääomittaa Hekaa ja Hasoa 6 miljoonalla eurolla, jolla pyritään taittamaan vuokrankorotuspainetta ensi vuodelle.
Jaa tämä artikkeli