SDP:n ryhmäpuheenvuoro: Tasa-arvoiset palvelut kuuluvat kaikille

Ajankohtaista

Eveliina Heinäluoman ryhmäpuheenvuoro pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteiskokouksessa 15.5.

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

 

Sosialidemokraatit kannattavat sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Haluamme kansalaisille yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. Vauvasta vaariin ja mummoon, tasa-arvoiset palvelut kuuluvat kaikille.

 

Sipilän hallituksen sote-uudistuksen linjaukset ovat matkan varrella pahasti muuttuneet ja alkuperäiset tavoitteet palvelujen tasaveroisesta saatavuudesta, perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisestä ja toiminnallisten kustannussäästöjen aikaansaamisesta ovat unohtuneet. Nykyisenmuotoisessa hallituksen esityksessä sote-palvelut tullaan asettamaan laajasti markkinoiden ehdoille. 

 

Me, sosialidemokraatit olemme sitä mieltä, että sote-uudistuksessa tulee korjata se, mikä ei toimi ja säästää se mikä toimii.

 

Kuten eri asiantuntijatkin ovat todenneet, tämän hetken suurin korjaamisen tarve on perustason sote-palveluissa. Voimavarat tulisikin kohdentaa sote-palveluiden parantamiseen johtamista parantamalla ja työntekijöitä lisäämällä. Emme kaipaa uutta hallintoa tai uutta byrokratiaa.

 

Tosiasia on, että pääkaupunkiseudun suurilla kaupungeilla on kyky tuottaa itsenäisesti toimivat perustason sote-palvelut. Pienten kuntien ongelmien vuoksi ei pidä tuhota suurten kaupunkien tai pääkaupunkiseudun toimintamahdollisuuksia.

 

Yhteistyön tiivistämiselle pääkaupunkiseudulla ja laajemminkin on sinällään tarpeita myös kasvun ja työllisyyden tukemiseksi sekä alueen tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi. Sosialidemokraatit ovat siksi suhtautuneet myönteisesti metropolialueen yhteistyön kehittämiseen. Siihen tarve säilyy sote-ratkaisusta riippumatta.

 

Kun hallitus on runnomassa läpi historiallisen suurta uudistusta piittaamatta pääkaupunkiseudun ja maan talouskasvun veturin näkemyksistä, vaarantaa se tosiasiassa koko maan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisuuden.

 

Sipilän hallituksen valinnanvapausmalli menee business edellä. Siinä käytön kustannukset, tarkoituksenmukaisuus ja oikea kohdentuminen ovat vaikeasti, tuskin lainkaan hallittavissa. Veroeurot uhkaavat päätyä yksityisiin taskuihin ilman luvattuja kustannushyötyjä.

 

Sosiaalidemokraatit korostavat, että palvelujen järjestämisen, tuottamisen ja rahoituksen pitää säilyä samoissa käsissä. Kuskin paikka pitää olla julkisella vallalla ja kansanvaltaisesti valituilla päättäjillä. Mutta yksityisiä palveluja ja kolmatta sektoria tarvitaan täydentämään, kirittämään ja varmistamaan jatkuva palveluiden kehittyminen. 

 

Maan hallituksen malli tuo vahvan valtiojohtoisuuden, järjestämisen ja tuottamisen erottamisen toisistaan. Palvelut ovat karkaamassa kovin kauas kansalaisista.  Maakunnista ollaan tekemässä valtion vasalleja, jossa maakunnan tehtäväksi jää palvelujen keskittäminen ja asiakasmaksujen nostaminen muun oman tulorahoituksen puuttuessa.

 

Kuten tämäkin kokous ja edellä pidetyt puheenvuorot osoittavat kokoontumisessamme on kyse aidosta huolesta ihmisten terveys- ja sosiaalipalvelujen tulevaisuudesta. Me sosialidemokraatit emme voi hyväksyä hallituksen esitystä, joka vaarantaa terveyspalvelujen yhdenvertaisuuden.

 

SDP:n pääkaupunkiseudun valtuustoryhmät ovat yksimielisesti sitä mieltä, ettei pääkaupunkiseudun tule hyväksyä hallituksen sote- ja maakuntauudistusta ja annamme kaiken tuen pääkaupunkiseudun kuntien yhteistoiminnalle tässä asiassa.