Risto Kolasen puhe itsenäisyyspäivän aattona

Ajankohtaista

Sosialidemokratia nousee ja on arvokas tänäkin itsenäisyyspäivänä

 

 

Risto Kolanen, avauspuhe 5.12.2014
Itsenäisyyspäivän Aatontanssit, Paasitorni juhlasali


Arvoisa ulkoministeri, paikalla olevat kansanedustajat ja Sdp:n varapuheenjohtaja,

Hyvä toverit, ystävät, seuralaiset, bästa kamrater och vänner, dear friends

Tervetuloa Helsingin sosialidemokraattien perinteiseen itsenäisyyspäivän aaton tanssiaisjuhlaan.

Olemme iloisia, että täällä on tänä vuonna näin paljon väkeä. Pidetään mukava ilta, joka luo kaikille meille voimaa alkavaan talven ja kevään eduskuntavaaliponnistuksiin. Olemme alkusyksyn jäsenäänestyksen ja piirihallituksen ehdokashaastattelujen kautta asettaneet yhteensä 22 hienoa ehdokasta, joista 14 esitellään täällä lyhyesti illan aikana. Helsinki saa vaalipiirinä yhden ehdokkaan lisää.

Menkää rohkeasti tutustumaan ja juttelemaan ehdokkaiden kanssa, toivomme että tarmoa riittää myös vaalityöhön heidän ja yhteisen vaalilistamme edestä.

Ensi vuosi on eduskuntavaalivuosi.

Tärkeintä on nyt kerätä kaikki helsinkiläisen sosialidemokratian voimat yhteiseen, hyvähenkiseen ja eteenpäin katsovaan vaalityöhän, osastoissa, tukiryhmissä, ja piiritasolla. Kenenkään meistä ei pidä jäädä passiiviseksi katsomoon, seuraamaan katsomoasenteella sitä, miten ne puolueen tai piirin johto ja ne muut pärjäävät siellä jossain etäällä televisiossa ja gallupeissa. Meitä kaikkia tarvitaan talven ja kevään vaalityön onnistumisessa.

Kannatuksemme oli alhaisimmillaan viime keväänä ja kesänä. Siitä on jo päästy ylöspäin. Vauhti on hidas, mutta suunta oikea.

Me tarvitsemme sosialidemokraattisen perustarinan uudelleen ajattelua, kirjoittamista ennen kaikkea selventämistä kansalaisille. Se on hieman erilainen tarina kuin maaseudun vähäväkisillä Väinö Linnan Pohjantähti –trilogiassa. Se on väestönkasvua sekä syntyvyyden, maassamuuton että maastamuuton aikana kasvavan suurkaupungin Helsingin keskellä jotain sellaista jonka on puhuteltava tämän päivän palkansaajia, lapsiperheitä, yksinään asuvia, maahan eri syistä muuttavien uusien suomalaisten suuren kaupungin anomaliassa, vieraudessa kuten sosiologit sanovat.

Sosialidemokratian nimessä, arvoissa ei ole mitään hävettävää, vaikka meitä mediassa ja kilpailijoiden toimesta usein pilkataan menneisyys- tai ei-liikkeksi. Alkava periaateohjelmauudistus, jossa olen henkilökohtaisesti mukana työryhmän jäsenenä kolmannen kerran elämässäsi, päivittää vanhan arvopohjan tämän päivän yhteiskunnan peruskysymyksiin, haasteisiin ja tavoitteisiin.

Maassa on nyt neljä keskisuurta puoluetta, joista yhdellä on aina ollut vaihtuva piikkipaikka. Tällä hetkellä tuo nousupiikki vaikuttaa hyvin korkealta. Mutta vaaleja ei käydä gallupeilla, vaan uurnilla. Meillä on mahdollisuus päästä valtakunnassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, kuten olimme kevään 2011 vaalissa. Arvojemme kannatuksen takia yhteiskunnassa meillä on mahdollisuus tavoitella suurimmaksi puolueeksi paluuta.

Elämme uuden epävarmuuden aikaa, taloudessa koko Euroopassa ja politiikassa Venäjän ja Ukrainan kriisin takia. Uskottava talous- ja työllisyyspoliittinen ja ulkopoliittinen linja on pitkällä tähtäimellä varmin tae vaalimenestykseen.

Työtä, turvallisuutta ja tasa-arvoa, lukee Sdp:n eduskuntavaalitavoitteiden otsikossa.

Tulevan vaalikauden tärkeimmät tavoitteet ovat työpaikkojen lisääminen ja työelämän laadun parantaminen.

Nollatyötuntisopimusten varassa työskentelevien, tarvittaessa töihin kutsuttavien tai muuten epämääräisessä työsuhteessa olevien on vaikea suunnitella tulevaisuutta ja turvata toimeentuloaan. Heidän asemaansa parantamisessa yksi askel on nollatyötuntisopimusten kieltäminen. Välttämättömiä valtion investointeja on saatava liikkeelle nyt, kun työstä on pulaa. Niitä tarvitaan palkansaajien ja kuluttajien kysynnän tukemiseksi.

Suomalainen työelämä tarvitsee osaavaa työvoimaa. Osaamisen vahvistamiseksi on huolehdittava kaikille laadukas ja tasa-arvoinen koulutus. Tein seuraavan lisäyksen vaaliohjelmaan Kotkan puoluevaltuustossa kaksi viikkoa sitten. Pääasia meni myös läpi. Se kuului:

”Taide ja kulttuuri kuuluu kaikille. Kulttuurin harrastaminen ei saa olla kiinni ihmisen varallisuudesta tai kotikunnasta. Vahvat, monipuoliset kulttuuripalvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä niin identiteettien, henkisen kasvun, syrjäytymisen ehkäisyn kuin luovan talouden näkökulmista. Reilu kulttuuri vahvistaa hyvinvointiamme, demokratiaa ja osallisuutta.”

Tasa-arvoa miesten ja naisten välillä on edistettävä myös työelämässä. Palkkatasa-arvossa on edettävä nopeammin. Tavoitteena on oltava, että miesten ja naisten välinen palkkaero supistetaan korkeintaan 10 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä.

SDP kannatti kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kyse on ihmisoikeudesta. Kaikkia ihmisiä on kohdeltava tasa-arvoisesti lain edessä. Toisen ihmisen onni ei ole meiltä keneltäkään pois, Jape Loven sanoi Kotkan valtuustossa.
xxx

Hyvät Toverit, bästa vänner, dear friends

Toivotan näillä sanoilla kaikki tervetulleiksi. Pidetään mukava ja hyvähenkinen juhla, jossa helsinkiläisen sosialidemokratian kaikki ikäpolvet, tekijät ja heidän seuralaisensa ja ystävänsä ovat mukana. Toivon mahdollisimman monen viihtyvän täällä musiikin loppuun asti.

Toivotan kaikille oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja joulunodotusta ja rauhallista Joulua 2014