Risto Kolanen 26.10.2017 Lauttasaari-lehdessä: Lauttasaari-talo kirjaston tontille

Ajankohtaista

Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen kirjoitti lehdessä (28.9.) hyvän, asiantuntevan pääkirjoituksen ”Mieluummin asukastalo kuin torni puistoon”. Siinä hän käsittelee monia saarelle tärkeitä hankkeita ja symboleja. Hän kirjoittaa: ”Entäpä jos maamerkki olisikin asukastaloksi rakennettava Lauttasaari-talo”, ja käyttää myönteisenä esimerkkinä Maunula-taloa alueella, jossa on 8 000 asukasta verrattuna saaremme yli 23 000 asukkaaseen.

Ainoa ihmeteltävä kohta on se, ettei pääkirjoitus mainitse ollenkaan sitä, että kaupunki käynnistää asemakaavan muutoksen, jotta Lauttasaaren kirjaston tontille, Pajalahdentie 10 ja osin puistoalue, voitaisiin tulevaisuudessa rakentaa monitoimitalo. ”Uudessa rakennuksessa voisi olla koulu, päiväkoti, kirjasto ja nuorisotiloja. Rakennuksen suunnittelua ei ole vielä aloitettu ja rakentamisen ajankohta ja vaiheistus on auki.”, kirjoitetaan seuran sivullakin jo alkukesällä. Kaavamuutoksesta sai jättää mielipiteen viimeistään 30.6.2017. Uskon, että Seura jätti myönteisen kannan ajatukselle.

Ei ole mielestäni kovin realistista ajatella, että saarelle mahtuisi kaksi näin isoa hanketta samassa asukastaloasiassa. Voimat kannattaa koota yhteen. Tunnen Maunula-talon synnyn kantapään kautta. Se oli jo Jörn Donnerin kulttuurikomiteassa 1990-luvun alussa, kun muitakin aluetaloja perustettiin. Hanke jäi laman alle. Työväenopiston johtokunnassa, jota vedin, aluerehtori Kaarina Vattula esitteli suunnitelmaa jo 2005. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa päätimme kolmen viraston, kirjasto, työväenopisto ja nuorisotoimi yhteistyöstä. Malliksi otettavaa on nimenomaan se, että asukkaat ja asukasjärjestöt otettiin hyvin mukaan suunnitelmiin ja rakentamisen vaiheisiin.

Toinen hyvä malliesimerkki on Matinkylän monitoimitalo, matala rakennus keskellä kerrostaloja. Siellä toimii nuorisotila, jonka teatterisalissa esiintyvät mm. Teatteri Musta Aukko, Espoonlahden Teatteri, Teatteri Hyökyvuori ja ESKO. Kun länsimetro vihdoin ajaa, voit mennä tutustumaan.

Lauttasaaren aktiivien facebook-sivuilla on kyselty saaren oman teatteriharrastuksen perään. Moni teatteri-, sirkus- ja tanssialan aktiivi asuu saarellamme. Lauttasaari-talon suunnittelussa tulee ottaa huomioon paitsi asukastilan huutava tarve myös teatteri- ja muun harrastustoiminnan käyttöön.

Risto Kolanen
Tennispalatsin hallituksen tuleva jäsen
(Mielipidekirjoitus ilmestyi Lauttasaari -lehdessä 26.10.2017)