Puheenjohtaja Risto Kolanen: Nuoren koulutuksella ja työllistymisellä on suuri yhteiskunnallinen vaikutus

Ajankohtaista

Hallituksen alkutaipaleelta on hyviä tuloksia. Perusturvaan tuli lisäys, asumistuki nousi, vanhuspalvelulaki astuu voimaan ensi kesänä ja nuorisotakuu tuli tämän vuoden alusta. Mutta Helsingissä siihen kohdistuu uhkia.
– Helsingin demarien mielestä nuorisotakuun toteutuminen Helsingissä edellyttää, että 15–16-vuotiaille taataan paikka toisen asteen tutkintoon johtavassa koulutuksessa omassa kotikaupungissaan. Se on todella dynaamista, että nuori ihminen on koulutuksessa, joka johtaa työllistymiseen. Nuori ihminen itse ja yhteiskunta hyötyy eniten, puheenjohtaja Risto Kolanen sanoi uudistuneen piirikokouksen avaussanoissa Mäkelän koululla Vallilassa.
Noin 1000 peruskoulun päättänyttä helsinkiläisnuorta, 15 prosenttia ikäluokasta, jää vuosittain ilman toisen asteen koulupaikkaa, koska ammatillisia aloituspaikkoja ei riitä kaikille halukkaille. Ja kun syrjäytyvä nuori maksaa yhteiskunnalle reilun miljoonan, ovat kehysriihen säästöt tulevaissuutta ajatellen helposti tuhlattu.
– Helsingin demarit vaativat opetus- ja kulttuuriministeriötä korjaamaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkajakoa, hän sanoi.
xxx
– Sosialidemokraatit eivät voi hyväksyä pitkään jatkunutta kehitystä, joka johtaa siihen, että duunari maksaa ansiotuloverollaan, kuntaverollaan ja kaupassa käydessään korkealla arvonlisäverolla pääosin yhteisten koulutuspalvelujen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kulut.
Verotulojen kasvu -talousodotus on liian paljon ”dynaamisilla vaikutuksilla” spekulaatioiden varassa. Niistä ei ole varmaa tietoa.
– Kiitosta on silti annettava siitä, että Sdp:n johto ja koko hallitus kuunteli alkuperäiseen osinkoveropäätökseen kohdistunutta oikeudenmukaisuuskritiikkiä ja teki nopean korjausliikkeen runsas viikko sitten. Kolanen totesi.
Kritiikkiä tuli julkisuudessa usealta talousasiantuntijalta, mutta laajasti myös omalta kentältämme. Demokratia toimi.