Pilvi Torsti: SDP:n oltava rohkea uudistaja ja siltojen rakentaja populismin ajassa

Ajankohtaista,Piirikokous

Puheenjohtaja Pilvi Torstin avauspuheenvuoro Helsingin Sosialidemokraattien piirikokouksessa

Piirikokousedustajat ja muut läsnäolijat, ystävät toverit,

 

Maailmalla Brexit, Syyrian ihmishenkiä pilkkanaan pitävä sota, Turkin, Unkarin, Puolan ja Venäjän perusoikeuksia ja –vapauksia rajoittava sisäpoliittinen kehitys, Yhdysvaltain ihmiskuvaltaan liki kammottavat vihavaalit & Trumpin tämän viikkoinen voitto, juhlat, joiden jäljet todennäköisesti maksaa ja vielä siivoaakin kaikkein köyhimmät ja heikoimmassa asemassa olevat.

 

Suomessa vellova soteuudistus, jonka ratkaisuista edelleen iso osa auki. Kyseenalaistuva kuntien itsehallinto. Kaikkein heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset tavalla, joita valtaenemmistö tuskin hyväksyisi, jos niiden sisällön täysin ymmärtäisi. Kaiken tutkimuksen vastainen näkökulma koulutukseen ja tutkimukseen, johon juuri nyt olisi kaikki maailman järki satsata kurjistamisen sijaan. Rajusti kiristynyt maahanmuuttopolitiikka, jonka puitteissa täällä vuosia opiskelleita kieltä osaavia ammattiin oppineita ihmisiä palautetaan vainon keskelle.

 

Sen sijaan Helsingissä pari viikkoa sitten uusi 2050 kurkottava yleiskaava, josta mikä tahansa kaupunki olisi ylpeä niin sisällön kuin kuin valmistelun ja päätösprosessin näkökulmasta. Kaupunki on valmis merkittävään kasvuun. Ensi viikolla hyväksyttävä laaja budjettisopu, johon sisältyy ajatus siitä, että kiky-sopimuksen palkkasäästöt eivät kuulu kaupungin kassaa lihottamaan vaan ne on syytä käyttää kaupunkilaisten hyväksi terveyskeskuksissa, kouluissa ja päiväkotien arjessa. Varhaiskasvatuksen maksuttomuuteen tähtäävän työn aloittaminen. Viime viikkoinen päätös tarjota hätämajoitusta talvella kaikille tarvitseville. Vain muutamia mainitakseni.

 

Hyvät ystävät, tässä maailman ja Suomen tilanteessa onneksi meillä on kaupungit, onneksi meillä on Helsinki. Juuri näinä aikoina sanat edistyksellinen ja inhimillinen eivät luonnehdi sen paremmin globaalia maailmaa kuin Suomen valtakunnan politiikkaa. Helsingin sosialidemokraatteja ne luonnehtivat ja – rohkenen väittää – monella tavalla myös Helsingissä enemmistöjä keräävää päätöksentekoa.

 

Juuri nyt Helsingin kaltaiset kaupungit ovat paljon vartioina. Me voimme näyttää suuntaa, luoda toivoa.

 

Sdp Helsinki on pyrkinyt olemaan etulinjassa tässä työssä. Kesällä saimme läpi 7000 asunnon vuosittaisen tavoitteen, jota vielä vuosi aiemmin pidettiin epärealistisena. Budjettitavoitteissa on ajettu esimerkiksi lyhyitä terveyskeskusjonoja ja subjektiivista päivähoitoa. Yleiskaavassa olimme Helsingin linjakkain kestävän kasvun puolue. Ensi tiistaina kokoamme Helsinkiin usean kaupungin päättäjiä Euroopasta Mikä on mahdollista –seminaariin miettimään, mitä kaikkea kaupungit voivat tehdä.

 

**

 

Sdp Helsingin puheenjohtajalla on ihan sääntöjen puitteissa kaksi tehtävää: Helsingin Sd-työn johtaminen ja vaikuttaminen puolueeseen valtakunnallisesti.

 

Jos nyt arvioin näiden toteutumista niin sanoisin, että tuo valtakunnallinen ulottuvuus ja vaikuttaminen puolueeseen on jäänyt suht kaukaiseksi. Sanon tämän sekä piirin puheenjohtajana että valtuustoryhmän ja kaupunginhallitusryhmän jäsenenä.

 

Ensi vuosi on meille valtavan tärkeä vuosi. Politiikassa valta ja mahdollisuudet vaikuttaa jaetaan vaaleissa. Asetelma vaalikevääseen on kinkkinen. Toki pormestarimalli tuo oman lisänsä – vielä emme tiedä, millä tavoin, koska kaikki merkittävät puolueet tuntuvat tahoillaan miettivän omaa toimintatapaansa. Niin myös Sdp Helsinki – olemme pohtineet niin ehdokasasettelua kuin aikatauluja piirihallituksessa moneen kertaan, monia tunnustelevia keskusteluja on käyty. Tämä työ jatkuu ja näkökulmia kuullaan mieluusti myös täällä tänään.

 

Vaalien sisällöllinen valmistelu aloitettiin tammikuun jäsenistön työkokouksessa ja sitä jatkettiin työpajalla elokuussa. Piirihallitus on vienyt näiden tilaisuuksien työtä eteenpäin ja täällä on tänään jaossa ensimmäinen luonnos Sdp Helsingin teemoista vaalikevääseen. Näitä toivottavasti kommentoidaan osana poliittista keskustelua – toiminnanjohtaja kirjaa ajatuksia ylös ja vie mukanaan piirin jatkovalmisteluun. Kärkien ohella ensi kevättä varten on syytä valmistella tarkat tavoitteet Helsingin tulevan neljän vuoden strategiaohjelmaan. Niiden hyväksymisen aika on maaliskuun piirikokouksessa.

 

En kuitenkaan usko, että vaalimenestyksemme ratkeaa näihin kärkiin tai valmisteluihin.

 

Se ratkeaa ehdokasasetteluun, tukiryhmien onnistumiseen ja puolueen menestykseen. Ehdokasasetteluun palaamme, pari sanaa puolueen asetelmista.

 

Helsingissä on paljon solidaarisuutta, kansainvälisyyttä ja yhteisvastuuta painottavia liikkuvia äänestäjiä, jotka valitsevat meidän, vihreiden ja joskus jopa kokoomuksen väliltä. Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto näyttävät monissa kysymyksissämolemmat Helsingissä liikkuneet kohti populistisia marginaaleja. Kaiken meillä olevan tutkimustiedon valossa meidän ylivoimaisesti merkittävin rajapintamme tällä hetkellä Helsingissä ovat vihreät.

 

Mikä tekee tilanteen kinkkiseksi Sdp Helsingille? Tiedämme, että menestykselle Helsingissä Sdp:n valtakunnan kannatus ja profiili on ratkaiseva. Kesästä asti on ollut selvää, että vihreät on valtakunnan puolueen tasolla asettanut vaalien ykköstavoitteeksi menestyksen Helsingissä. Sitä toistetaan mediassa ja valitut valtakunnan kärjet sovitetaan Helsingin vihreiden tavoitteisiin. Koko puolueen oppositiopolitiikka tähtää vaalimenestykseen Helsingissä. Samaan aikaan valtakunnallisen Sdp:n painotukset ovat olleet sellaisia, että syntyvän imagon perusteella mennään mieluummin kauemmas kaupunkien ja Helsingin teemoista ja suunnataan kärkeä toisaalle kuin haetaan johtavaa asemaa täällä. Politiikka on myös miltä näyttää ja vihreät nimenomaan näyttävät imagollisesti tulevaisuuspuolueelta. Sdp näyttäytyy enemmän vanhan säilyttäjältä, kuin rohkealta edistysliikkeeltä – viimeisenä esimerkkinä Demarinuorten vahva perhepoliittinen avaus, johon puoluejohto olisi voinut tarttua rohkeasti ja kunnolla.

 

Mutta aikaa muuttaa ja kirkastaa painotuksia on. Viestini puolueelle Sdp Helsingin puheenjohtajana onkin: jos Sdp aikoo menestyä 2017 suurissa kaupungeissa ja Helsingissä, on se oltava yksi keskeinen tavoite koko puolueen kampanjakärkiä ja tavoitteita rakennettaessa. Tässä on myös hyvä muistaa, Sdp tulee pitkällä tähtäimellä olemaan johtava suunnannäyttäjä puolue vain, jos se pystyy olemaan suurpuolue kasvavissa kaupungeissa.

 

Toistan. Helsinki on Euroopan nopeimmin kasvavia kaupunkeja. Siksikin Sdp:n menestys Helsingissä näyttää suuntaa koko puolueelle. Meidän on oltava edelläkävijöitä, meidän on menestyttävä Helsingissä.

 

Toivon, että puolue valtakunnan tasolla ymmärtää sen.

 

**

 

Miksi en itse pyri jatkamaan työtä Sdp Helsingin johdossa? Haluan sen teille kertoa. Moni vastauksen tietääkin.

 

Viimeisen vuoden aikana olen aloittanut kahdessa kansainvälisessä tehtävässä politiikan ulkopuolella, toinen on työ ja toinen luottamustehtävä. Perustimme vuosi sitten Helsingin yliopiston kanssa globaalisti toimivan start-upin, jota työkseni vedän. Työni edellyttää juuri nyt matkustamista ja tarpeet tulevat usein aika lyhyellä varoitusajalla. Kv orientoituneen siviilityön lisäksi olen huhtikuusta alkaen toiminut 10 vuotta sitten Balkanilla perustamamme rauhankoulu-lukiohankkeen taustasäätiön hallituksen pj:na – esimerkiksi ensi viikonloppuna puoluevaltuuston kokous on päällekkäin Bosnian koulun kokouksen kanssa.

 

Tottakai Helsingin piirin pj voi toimia kansainvälisissä tehtävissä ja jakaa tehtäviä varapuheenjohtajan, hallituksen ja toiminnanjohtajan kanssa. Juuri niin olemme tänä syksynä tehneet.

 

Tulevana vuonna on kuitenkin edessä kolme jaksoa, jolloin puheenjohtajan panos on todella merkittävä ja edellyttää läsnäoloa.

 

Meillä on puoluekokous, meillä on kuntavaalit ja – ehkä kaikkien tärkeimpänä – meillä on kuntavaalien jälkeinen neuvotteluprosessi luottamustehtävistä Helsingissä. Neljä vuotta sitten onnistuimme hienosti, kiitos kokeneen puheenjohtajan ja taitavan toiminnanjohtajan. Vastaavaa suoritusta on lähdettävä hakemaan ensi keväänä.

 

Tässä kohden haluan kiittää Sdp Helsingin toimijoita, teitä kaikkia, osastojen jäseniä, satoja vapaaehtoisia siitä työstä, jota koko ajan teette ja teemme. Olen monesti sanonut, että puolueen tilanne 2015 eduskuntavaaleihin oli Sdp Helsingin näkökulmasta supervaikea. Silti me säilytimme neljä kansanedustajaa. Se oli työvoitto nimenomaan Helsingissä.

Erityiskiitos piirin toiminnanjohtaja Hanna Isbomille, jonka panos ja sitoutuminen työhönsä on täysin poikkeuksellinen, kuten jäsenistö varmasti on huomannut.

 

**

 

Hyvät helsinkiläiset sosiaalidemokraatit, Helsinki on ihan oma juttunsa ja iso mahdollisuus. Sdp:n tulevaisuustehtävä Trumpin ja Syyrian maailmassa on akuutimpi kuin koskaan.

 

Puoluekokous Helsingissä on tärkeä paikka kirkastaa puolueen suuntaa ja samalla painottaa kaupunkien merkitystä ja roolia. Juuri kaupungeissa olemme akuuttien sd-kysymysten äärellä: miten jakaa kestävällä tavalla yhteistä tilaa, yhteisiä palveluja, yhteistä todellisuutta, miten luoda dynamiikkaa talouteen, luoda puitteita uusille ajatuksille ja innovaatioille, jotka voivat muuttua globaalimarkkinoiden menestystarinoiksi, miten rakentaa siltaa niin, että kaupunginosien väliset erot eivät repeä, vaan hyvinvointierot kapenevat, miten rakentaa kulttuurien välistä rinnakkaineloa myönteisenä mahdollisuutena. Valtakunnallisesti Sdp:n tehtävä on rakentaa tulevaisuutta, joka keeps Finland together, pitää Suomen kasassa. Helsingissä meidän tehtävämme on pitää Helsinki kasassa. Tässä myös eroamme merkittävästi vihreistä, joiden retoriikka mieluusti maalaa ääripäitä ja sijoittaa vihreät itsensä niistä toiseen, sinne missä asuu kaikki hyvä ja edistys. Tällä en ota kantaa siihen, millaisia poliittisia tavoitteita ajetetaan – näissä löydämme toki yhtymäkohtia vihreiden kanssa paljonkin.

 

Eri syistä rohkea uudistus- ja tulevaisuuspuolue on arvioni mukaan poliittisesti viisas linja myös kaupunkien ulkopuolella, missä vihreiden sijaan rajapintamme on ennen kaikkea Keskusta. Vahvan säilyttäminen on syvällä Keskustan dna:ssa.

 

Ja ehkä kaikkein tärkein syy rohkean tulevaisuuspuolueen linjavalintaan on populismi, jonka nousu meitä kaikkia mietityttää ja pelottaakin. Populismi perustuu retoriikkaan vanhojen puolueiden kyvyttömyydestä uudistaa, Trump sai ihmiset uskomaan, että hän pystyy johonkin epämääräiseen muutokseen, mihin vanhat eliitit eivät. Populismin vastuullinen haastaminen vaatii tuon mielikuvan muuttamista.

 

Siksi Sdp:llä on kaikki syyt ottaa rohkean rakentavan uudistajan rooli koko Suomessa niin suhteessa vihreisiin, keskustaan kuin perussuomalaisiin.

 

Hyvät ystävät, Sd-liike ei ole ääripäiden liike, vaan siltojen rakentaja ajassa, joka on kaikkialla todella repivä. Älkää välittäkö siitä, jos meitä syytetään harmaiksi, vaan olkaa siitä ylpeitä ja korostakaa sitä: harmaan sävyt maailmalla, Suomessa ja Helsingissä ovat rakentaneet paljon enemmän kuin  musta ja valkoinen koskaan!

 

Olkoon Sdp ja Sdp Helsinki harmaansävyinen rohkea uudistaja!

 

Näillä sanoilla totean syyspiirikokuksen 2016 avatuksi!