Ortodoksisen Euroopan tuntija Mitro Repo: Ylös toivottomuuden alhosta

Ajankohtaista

Lauttasaari –lehti 4.4.2013

– Kenen tulisi tänä pääsiäisenä nousta kuolleista?, eurokansanedustaja Mitro Revolta (sit. sd) oli kysytty Vihreään lankaan. Hänen oli houkutus vastata: joko kohudosentti Johan Bäckman tai pikkuvilpistä ”mediakiusattu” moraalinvartija Heidi Hautala (vihr).
Ortodoksipappi Isä Mitrosta europoliitikoksi vuonna 2009 riisuttu Repo vastasi lehdelle: – Meidän on noustava ylös toivottomuuden alhosta, epäilysten syövereistä, rakkaudettomuudesta, vihasta, ahneudesta ja kateudesta.
Pääsiäisen alla Repo korosti ravintola Piratin kabinetin täyteen ihmisiä keränneessä avoimessa EU-keskustelutilaisuudessa Euroopan henkistä uudelleensyntyä ja vastusti voimakkaasti ortodoksisen, kreikkalais-katolisen maailman leimaamista.

– On liian yksinkertaista kuitata Välimeren maailman talousongelmat sillä, että Kreikka on täynnä huijareita ja Kypros rikollisia, näihin maihin monilla matkoillaan työssään tutustunut eurokansanedustaja korostaa.
Hän näki Kyproksen pankki- ja velkakriisissä paljon myös kahden perinteisen suurmaan, Saksan ja Venäjän ottelua vaikutusvallasta.
– Alkuperäinen, onneksi muutettu, veroisku Kyproksen säästäjien tileille on julma ja kohtuuton. EU:n tulisi suojella kansalaisia, ei virheisiin syyllistyneitä ministereitä ja pankkiireita.
– Kypros liittyi Euroopan unioniin suurin toivein vain yhdeksän vuotta sitten ja euroon vuonna 2008. Minkä viestin annamme muille pienille maille, jotka hakevat turvaa ja vakautta Euroopan maiden suuresta liitosta, hän kysyi.
Pankkitalletusvero ei saa kohdistua ankarimmin tavallisiin säästäjiin. Niihin, jotka ovat tehneet juuri kuten me viisaat pohjoisessa vaadimme etelän serkkujemme toimivan: ahkerasti, säästäväisesti ja laillisesti.

Hieman yli puolet uusimpaan Eurobarometriin vastanneista EU-kansalaisista kertoo olevansa kiinnostunut Euroopan asioista. Läntisissä jäsenmaissa se on noussut, itäisissä laskenut. Suomalaisista kaksi kolmasosaa kertoo olevansa kiinnostunut siitä, mitä EU:ssa tapahtuu.

– Kansalaisten perusoikeuksiin kuuluu saada tietoa EU:n toiminnasta. Esimerkiksi EU-asioita käsittelevä valinnainen lukiokurssi olisi saatava osaksi kaikkien opiskelijoiden perusopetusta. Vastaavanlaisia kursseja tulee järjestää osana vapaan sivistystyön opetusta.
– Koen, että EU:ta koskeva tiedotus jää usein pinnalliseksi ja tekniseksi. Kansalaiset kokevat usein, että Euroopan parlamentti kiistelee vain harvoin suurista tunteita herättävistä moraalisista tai eettisistä asioista, vaikka todellisuus on toinen. EU-asioita ei tule mystifioida, eikä politiikasta saa tehdä taloustiedettä abstraktein käsittein. EU-tiedotus ei saa rajoittua vain kriisitiedottamiseksi, Repo lopetti.
Risto Kolanen
(Ilmestyi uutisselosteena Lauttasaari –lehdessä 4.4.2013 MEP Mitro Revon yleisötilaisuudesta)