Nykytanssin juhlaa Zodiakin syksyssä

Ajankohtaista

Risto Kolanen, Lauttasaari –lehti 15.11.2012

Zodiakin salissa Kaapelitehtaalla on ollut vahva syksy. Myös Helsingin kaupungin kulttuuristrategiassa 2012–2017 oleva hanke ”Tanssin talosta” Helsinkiin on edennyt ideoissa. Lokakuun alussa Kaapelitehtaan Turbiinisalissa oli keskustelu aiheesta. Yhteenvedossaan sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen lupasi edistää asiaa itsenäisyyden juhlavuoteen 2017 mennessä.

Tällä hetkellä nykytanssia esitetään hyvin keskitetysti Zodiakin ja Stoan lavoilla ja Aleksanterin teatterissa. Harjoitustiloista on puute. Liisa Pentin ryhmä on Henry Fordin talossa Hernesaaressa, joka minusta on yksi mahdollisuus tanssin taloksi, mutta liikenneyhteydet olisi saatava paremmiksi. Kaapelitehtaalta löytyy myös Sanna Kekäläisen harjoitus- ja esitystila, hänen ryhmänsä viettää 15-vuotisjuhlia loppuvuonna. Paikkana on esillä myös Suvilahden uusi kulttuurialue Kalasataman metroaseman lähellä.

Anna Mustosen koreografia ”Di anima et di corpo” Zodiakissa oli hieno yhdistelmä nykytanssia ja musiikkia. Laulaja Katja Vaahtera, cembalisti Marianna Henriksson ja tanssija Saara Töyrylä esiintyivät monipuolisesti sekä liikkeen että vanhan barokkimusiikin tuottajina. Huikeinta oli Vaahteran laulu selällään lattialla. Muusikot myös tanssivat.

Yli 25 vuotta toiminut ”Liikkeellä marraskuussa” –festivaali toimi Zodiakin lisäksi mm. Kiasmassa, Stoassa, Lumen lavalla. Zodiakin lavalla kantaesitettiin Maija Hirvasen kotimainen tilausteos ”For those who have time” (Niille joilla on aikaa).

Vahvan läsnäolon omaava kolmikko Hanna Ahti, Andrius Katinas ja Jukka Tarvainen ilmensivät nykyihmisen elämän rytmejä ja niihin perustuvia maailmassa olemisen tapoja. Keskiössä oli ajan puute, pelko kaiken loppumisesta, joka saa ihmisen tärisemään. Nykytanssin tyylin mukaan esiintyjät myös puhuvat paljon, liettualainen Katinas joutuu luettelemaan englanniksi asioita, joihin hänellä ei ole aikaa.

Tarvainen keskittyi musiikkiin, eteerinen Ahti ja vahvaliikkeinen Katinas tanssiin. Saimme kokea vauhtihurmaa ja kauhua, mustilla ilmapalloilla leikittelyä kohti katsojia, kaiken katoavaisuutta. Nimi oli myös omistuskirjoitus meille, jotka uhrasimme aikaa katsomiseen.

Maija Hirvanen on uuden polven lahjakkuus, joka elää uran kovaa nousua. Häntä on hyvä seurata.

Risto Kolanen

(Kulttuuriarvio ilmestyi Lauttasaari –lehdessä 15.11.2012, tanssikulttuurikoosteena Zodiakin lokakusta ja Tanssin talo –keskustelusta 2.10.2012. Kirjoittaja oli kuukauden vaalikaranteenissa)