Jape Lovén – Reilujen työmarkkinoiden puolesta

Ajankohtaista

Ahtaaja, ay-aktiivi, ja kaupunginvaltuutettu Jape Lovén vietti 41-vuotissyntymäpäiväänsä lauantaina 14.2. Meri-Rastilan torilla makkaratempauksessa. Jape lupasi kuntavaalien alla olla paikalla puolivälissä valtuustokautta ja piti lupauksensa kotikulmillaan.

Paikan päällä saattoi allekirjoittaa kansalaisaloitteen nollatyösopimuksia vastaan – ja paljon nimiä tulikin alle pienestä rännästä ja viimasta huolimatta. Jokainen Suomen äänioikeutettu kansalainen voi käydä allekirjoittamassa kansalaisaloitteen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1065

Työsuhteessa töitä

Tuoreessa verkkoblogissaan Lovén kysyy lukijoiltaan:

– Onko työsopimuksella mitään arvoa? Pitäisikö työsuhteessa olla työtä? Entä palkkaa?

Kansalaisaloite nollatuntisopimusten lopettamiseksi julkaistiin tammikuun puolivälissä. Muutamia tuhansia valveutuneita suomalaisia on jo käynyt allekirjoittamassa aloitteen.

Jape Lovén sanoo, että tämä on tärkeä aloite kohti Suomea, jossa työllä voi tulla toimeen.

– Tuen sitä täysin. Mielestäni työsopimuksen tulee sisältää ensinnäkin työtä ja sitä vastaan maksettavaa palkkaa.

Nollatuntisopimuksen solmineella työntekijällä on outo tilanne: – Hänellä on työpaikka, mutta ei välttämättä työtä yhtään tuntia viikossa. Tämä taas merkitsee, ettei ole palkkaa.

Usein sopimuksen ehtona on myös lisätyön vastaanottaminen tarvittaessa. Tämä merkitsee sitä, että on oltava työnantajan käytettävissä tarvittaessa, joskus aivan liian lyhyellä varoitusajalla, Jape sanoo.

Vuokratyöntekijän vaihtoehdot huonoja

Toista työtä ei välttämättä esimerkiksi vuokratyöntekijä voi ottaa työsopimuksen ehdoista johtuen vastaan, jotta turvaisi oman ja perheensä toimeentuloa.

– Vaihtoehdoksi jää kituuttaminen tukiloukussa tai irtisanoutuminen. Irtisanoutumalla työntekijä, jolla ei ole uutta työpaikkaa tiedossa, saa rangaistukseksi 90 päivän omavastuuajan työttömyysturvaansa. Siis kolme kuukautta ilman euroakaan.
Muista mahdollisuuksista Jape kehottaa tutustumaan lisää: www.operaatiovakiduuni.fi

Tuottavuustavoite väärin ajateltu

Jape Lovén sanoi valtuustopuheessaan 11.2., että kaupungin strategiaohjelman yhden prosentin tuottavuustavoite liian kova väestön kasvaessa hurjaa vauhtia kaupungissamme. Se ei oikeuta automaattista yhden prosentin leikkaustavoitetta joka vuodelle, tällainen tulkinta on vain muokattu
matkan varrella.

– Mielestäni tuottavuutta voisi kuvata esimerkiksi niin, että vuonna 2015 sadalla eurolla tuotamme palvelua tai jotakin muuta 100 yksikköä ja vuonna 2016 sillä samalla resurssilla, sillä samalla satasella tuotamme palvelua tai jotakin muuta 101 yksikköä!

– Jos vuonna 2016 tuotamme 99 eurolla sata yksikköä, olemme leikanneet resursseja 1 %! Valtuustokauden aikana tämä tarkoittaisi Raision kokoisen kaupungin väkeä, jolle ei olisi lainkaan asuntoja, kouluja, päiväkoteja, sosiaali- ja terveyspalveluita tai kulttuuria.

Jape Lovénin uudet kotisivut löytyvät verkosta: www.japelovén.net

 

Risto Kolanen

Kirjoittaja tekee kolmen kuukauden aikana lyhyitä vaaliselosteita Helsingin sos.dem. vaalikentiltä. Aiemmin on esitelty Karita Toijonen vaalistartissa (20.1.), Pentti Arajärvi Lauttasaaressa (26.1.) ja Jukka Järvinen (2.2.). Ideoita ja pyyntöjä voi laittaa: risto.kolanen@pp.inet.fi