Helsinki arvioi ja pyrkii korjaamaan pormestarimallin ongelmia vuoden 2024 aikana

Ajankohtaista

Kaupunginvaltuusto päätti eilen SDP:n valtuustoryhmän esityksestä palauttaa valmisteluun Pilvi Torstin aloitteen, jossa vaaditaan toimenpiteitä pormestarimallin ongelmien korjaamiseksi.

”Esimerkiksi palkanmaksukriisi paljasti Helsingin johtamisjärjestelmän ongelmat. Vallan liiallinen keskittyminen ei ole kaupungin kehittämisen kannalta hyvä asia”, kommentoi palautusesityksen tehnyt valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Elisa Gebhard.

Gebhardin mukaan on tärkeää, että selvitysten kautta päätöksentekoprosessiin tuodaan tarvittavat hallintosäännön muutosehdotukset, jotta valtaa voitaisiin jakaa nykyistä tarkoituksenmukaisemmin.

Euroopan koulutussäätiön ETF:n johtajana Italiassa nykyään toimiva aloitteen tekijä Pilvi Torsti kommentoi päätöstä tuoreeltaan.

”Kymmenen vuotta sitten Helsingissä vallitsi tekemisen meininki ja todella hyvä henki. Tehtiin Oodi-kirjasto ja yleiskaava. Se henki on hiipunut. Demokratia on vähentynyt ja ongelmat lisääntyneet. Moni asia liittyy johtamismalliin. Tein viimeisessä valtuustokokouksessani keväällä 2023 aloitteen järjestelmän arvioinnista kunnolla. Takana oli ongelma toisensa jälkeen, karmeimpana palkkasotku, josta kukaan ei ottanut vastuuta”, Torsti kertoo.

”Sain toimia Helsingissä yli kymmenen vuotta valtuutettuna. Tuosta ajasta istuin melkein puolet kaupunginhallituksessa ja lopuksi valtuuston varapuheenjohtajana. Noissa tehtävissä saa paljon vastuuta, kun vuosittain neuvottelemme budjetit ja muut isot linjat. Erosin aikanaan pormestarimallin valmisteluryhmästä, koska en voinut tukea ongelmaista ehdotusta. Pormestarimalli keskittää valtaa muutamalle henkilölle ja suurimmalle puolueelle. Koin oikeaksi vaatia viimeisenä työnä valtuutettuna viime keväänä mallin arviointia. Nyt se tapahtuu! Helsingin ja helsinkiläisten tulevaisuuden kannalta kaupungin johtamismalli määrittelee kaupungin dynamiikkaa, läpinäkyvyyttä ja demokratian toteutumista”, Torsti linjaa.

Yhteyshenkilö
Elisa Gebhard
kaupunginhallituksen jäsen, kansanedustaja
elisa.gebhard@gmail.com