HEKA ja vuokralla asuminen Helsingissä

Ajankohtaista,Kaupunki,Kaupunkipolitiikka

HEKA ja vuokralla asuminen Helsingissä

Stadinkoillisten järjestämässä keskustelutilaisuudessa maanantaina 30.10.2023 oli Malmi-talon kokoushuone täynnä kuulijoita ja keskusteluja. Teemana oli ajankohtainen ja paljon keskustelua herättänyt aihe vuokralla asuminen ja Helsingin kaupungin asuntojen vuokrankorotukset. Keskustelua johdattelivat kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Eveliina Heinäluoma, kaupunginvaltuutettu Sinikka Vepsä sekä Hekan talossa asuva asukasaktiivi Tommi Raitio.  

Heka on suuri vuokranantaja, vuokrankorotuksen koskevat kymmeniä tuhansia helsinkiläisiä

Helsingin kaupungin asunnot – Heka Oy on Suomen suurin vuokranantaja. 2020-luvun alussa Hekalla oli noin 53 000 asuntoa ja niissä asui lähes 93 000 asukasta, eli noin joka seitsemäs helsinkiläinen. Heka on ajautunut tilanteeseen, jossa se on päättänyt korottaa tulevana vuodenvaihteena vuokriaan reippaasti. Vuokrien korotukset, yleinen hintatason nousu ja nykyisen hallituksen suunnittelemat sosiaali- ja työttömyysturvan leikkaukset ja kiristykset voivat tehdä Helsingissä asumisesta liian kallista monille kaupungin vuokralaisille.

Ellei asialle tehdä mitään, on tuleva kevät karu laajalle vuokralla asuvien helsinkiläisten joukolle. Monilta osin kohtuuttoman suurten vuokrankorotusten lisäksi perheitä kurittavat nykyhallituksen toimenpiteet: helsinkiläisten, muuta maata kalliimpien elinkustannusten vuoksi voimassa ollut, erityisasema asumistuessa poistetaan. Huhtikuun 2024 alusta voimaan tuleva asumistuen leikkaus tarkoittaa Helsingissä esimerkiksi sitä, että noin 1000 helsinkiläisperhettä, erityisesti yksinhuoltajia, jää kokonaan asumistuen ulkopuolelle. Lisäksi vuokrat ovat nousemassa voimakkaasti myös muun muassa kehitysvammaisten ryhmäkodissa ja hoiva-tason asumisyksiköissä. 

Tilaisuudessa peräänkuulutettiin myös kaupungin omistajaohjausta Hekan suhteen. Kysyttiin, miksi lainoille ei ole otettu korkokattoa, koska nyt juuri paisuneet korkokulut johtavat ylisuuriin vuokrankorotuksiin. Ihmeteltiin myös sitä, että jo ennen korkojen nousua on peruskorjauksia ja kunnossapitoa tehty liian hitaasti ja näin kasattu valtava korjausvelka rasittamaan yhtiön taloutta. 

Heka- asuntojen lisäksi vuokrat ovat nousemassa voimakkaasti myös Haso-asunnoissa, Helsingin Asumisoikeus Asunnot Oy. Haso-asunnot ovat muodostaneet hyvän vuokralla-asumisen ja omistusasumisen välimuotoisen asumisratkaisun. Nyt näissäkin asunnoissa vuokrat nousevat ja lisäksi koko asumismuoto on uhattuna, koska nykyhallitus on päättänyt lakkauttaa asumisoikeusasumisen vuoden kuluttua.

Lapsiperheköyhyys lisääntyy

Keskustelussa tuotiin voimakkaasti esiin myös huoli lapsiperheköyhyydestä. Suomi on sitoutunut vähentämään lapsiperheköyhyyttä. Mutta nyt Helsingissä edellä kuvatuilla vuokrankorotuksilla ja Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman mukaisilla päätöksillä päinvastoin lisätään lapsiperheköyhyyttä. Eveliina Heinäluoma totesikin painokkaasti, että suomalaisessa yhteiskunnassa ei pidä asettaa heikoimmassa asemassa olevia vastakkain. 

Valtuutetut Heinäluoma ja  Vepsä toivatkin esiin sen, että Helsingin kaupunginvaltuustossa vain SDP:n ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmät ajavat voimakkaasti kaupungin vuoden 2024 budjettiin toimenpiteitä, joilla voitaisiin helpottaa Heka- ja Haso-asunnoissa asuvien tilannetta. 

Helsinki pääomittaa Heka- ja Haso -asuntoja

Tänään, 6. marraskuuta, kun tätä juttua kirjoitan, on jo tiedossa, että Helsingin kaupungin vuoden 2024 talousarvioehdotuksesta on löydetty sopu. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma voi tyytyväisenä todeta: “SDP:n ansiosta kaupunki tukee Hekaa ja Hasoa ylimääräisellä 20 mil joonan euron pääomituksella, jolla hillitään vuokrankorotuspainetta.” 

Tämä päätös helpottaa omalta osaltaan tilannetta Helsingissä, mutta siitä huolimatta maan hallituksen toimenpiteet jatkavat eriarvoistumisen ja lapsiperheköyhyyden lisäämistä. 

Helena Ylisipola

Tilaisuuden puheenjohtaja